Importera och exportera dBASE-filer

Du kan öppna och spara data i dBASE-filformatet (filtillägget *.dbf) i Collabora Office Base eller i ett kalkylblad. I Collabora Office Base är en dBASE-databas en mapp som innehåller filer med filtillägget .dbf. Varje fil motsvarar en tabell i databasen. Formlerna och formateringen går förlorade när du öppnar och sparar en dBASE-fil från Collabora Office.

Så här importerar du en dBASE-fil till en tabell

1. Välj Arkiv - Öppna.

2. Leta reda på *.dbf-filen som du vill importera.

3. Klicka på Öppna.

Dialogrutan Importera dBASE-filer öppnas.

4. Klicka på OK.

dBASE-filen öppnas som en ny Calc-tabell.

Varningssymbol

Om du tänker spara tabellen som en dBASE-fil får du inte ändra eller ta bort den första raden i den importerade filen. Den här raden innehåller information som krävs i en dBASE-databas.

Så här importerar du en dBASE-fil till en databastabell

En Collabora Office Base-databastabell är egentligen en länk till en befintlig databas.

1. Välj Arkiv - Nytt - Databas.

2. Skriv ett namn på databasen i rutan Filnamn i dialogrutan Spara som.

3. Klicka på Spara.

4. Markera "dBASE" i rutan Databastyp i dialogrutan Databasegenskaper.

5. Klicka på Nästa.

6. Klicka på Bläddra.

7. Leta reda på den katalog som innehåller dBASE-filen och klicka på OK.

8. Klicka på Skapa.

Så här sparar du ett kalkylblad som en dBASE-fil

1. Välj Arkiv – Spara som.

2. I rutan Filformat väljer du "dBASE-fil".

3. Skriv ett namn för dBASE-filen i rutan Filnamn.

4. Klicka på Spara.

Symbolen Info

Det är bara data i den aktuella tabellen som exporteras.